Hai semua! Saya akan membincangkan kepada anda tentang lauk-pauk melayu. Lauk-pauk ini boleh didapati di majlis perkahwinan. Ia terdiri dari pelbagai jenis atau hidangan. Pada hari ini, saya akan memberitahu anda tentang 4 hidangan iaitu rendang, serunding, sambal belacan dan sambal goreng.

Sambal Belacan adalah nama hidangan ini. Sambalnya sangat terkenal di Indonesia, Malaysia, Singapura, selatan Filipin dan Sri Lanka. Ia juga terkenal di Belanda dan di Suriname atas kesebaran orang Indonesia pada masa itu. Itu mengandungi pelbagai jenis lada. Sambalnya akan bertambah lazat dan pedas apabila ladanya segar.

Serunding adalah hidangan yang mengandungi rempah. Ia akan dimasak hingga kering, kadang-kala berminyak supaya boleh tahan lama terutama serunding daging. Serunding berasal dari Negeri Kelantan Darulnaim. Ia selalunya dimasak pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji.
Saya akan berhenti di sini sahaja untuk topik ini. Terima kasih kerana membaca.
Syahidin
0 ulasan:
Catat Ulasan