Makanan Tradisional Melayu

Hai semua! Saya akan membincangkan kepada anda tentang lauk-pauk melayu. Lauk-pauk ini boleh didapati di majlis perkahwinan. Ia terdiri dari pelbagai jenis atau hidangan. Pada hari ini, saya akan memberitahu anda tentang 4 hidangan iaitu rendang, serunding, sambal belacan dan sambal goreng.



Nama hidangan ini adalah rendang. Ia berasal dari Minangkabau, kumpulan dari Indonesia. Hidangan ini juga terkenal di Singapura dan Malaysia. Lauk ini kelihatan seperti kari tetapi ia juga memberi makna bahawa hidangan ini adalah daging yang diselimuti oleh kari. Kadang-kala, rendang dihidang dengan nasi, ketupat dan lemang di Indonesia, dan juga di Malaysia.




Sambal Belacan adalah nama hidangan ini. Sambalnya sangat terkenal di Indonesia, Malaysia, Singapura, selatan Filipin dan Sri Lanka. Ia juga terkenal di Belanda dan di Suriname atas kesebaran orang Indonesia pada masa itu. Itu mengandungi pelbagai jenis lada. Sambalnya akan bertambah lazat dan pedas apabila ladanya segar.



Serunding adalah hidangan yang mengandungi rempah. Ia akan dimasak hingga kering, kadang-kala berminyak supaya boleh tahan lama terutama serunding daging. Serunding berasal dari Negeri Kelantan Darulnaim. Ia selalunya dimasak pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji.


Sambal goreng adalah hidangan yang sangat istimewa. Dagingnya akan dicampur dengan sayur-sayur yang diselimuti dengan kelapa sayce yang mempunyai bau yang aromatik. Sambal goreng selalunya dihidang pada bulan Ramadhan di Indonesia.

Saya akan berhenti di sini sahaja untuk topik ini. Terima kasih kerana membaca.

Syahidin

0 ulasan: